J. FIGEĽ: Stabilné a dôveryhodné euro je v záujme občanov Slovenska

24.09.2011 Michalovce

Michalovce 24. septembra (TASR) - Delegáti Rady Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) sa dnes stretli na rokovaní v Michalovciach na východe Slovenska. Prediskutovali viacero tém týkajúcich sa vnútropolitickej situácie, daňovo-odvodovej reformy, reformy zdravotníctva, štátneho rozpočtu, ako aj problematiky eurovalu, ktorá rozdeľuje koalíciu.
V súvislosti s témou eurovalu prijali dnes zástupcovia KDH podľa slov jeho predsedu Jána Figeľa z pohľadu nasledujúcich týždňov dôležité uznesenie. \"Rada v rámci neho podporuje mechanizmy na zvýšenie rozpočtovej a finančnej disciplíny v štátoch eurozóny a opatrenia slovenskej vlády zamerané na konsolidáciu verejných financií a zároveň na rast hospodárstva a zamestnanosti,\" poznamenal pred novinármi Figeľ.
Ako dodal, stabilné a dôveryhodné euro je v záujme občanov Slovenska a jeho hospodárstva. \"Rada KDH považuje schválenie posilneného eurovalu v kombinácii s vnútroštátnym mechanizmom následného rozhodovacieho procesu v jednotlivých, konkrétnych prípadoch budúcich pôžičiek, ktorý bude založený na súhlase, konsenze koaličných partnerov, za ústretové a za prijateľné riešenie. Podporíme všetky kroky vedúce k dohode v tejto záležitosti,\" doplnil Figeľ.
V súvislosti s témou eurovalu, ktorá rozdeľuje koalíciu, nejde podľa predsedu hnutia iba o drobnú tému niektorej strany, ale celej koalície, krajiny, ba aj zoskupenia, ktoré sa nazýva eurozóna. \"Nemôžeme mať rôzne koalície na vládnej a na parlamentnej úrovni. Je veľmi dôležité, aby s plnou zodpovednosťou sa našla podpora pre to, čo Slovensko vyrokovalo a čo je súčasťou jeho a európskeho záujmu.\"
Figeľ dnes vyjadril aj pozitívne stanovisko rady k reformným krokom Ministerstva zdravotníctva SR. \"Oceňujeme a podporujeme ako KDH aj na úrovni rady úsilie ministra Ivana Uhliarika. Hlavnou prioritou súčasných zmien je transformácia nemocníc, ktoré sú v správe ministerstva, na akciové spoločnosti,\" podotkol predseda hnutia. Tieto zmeny by mali podľa názoru rady priniesť zároveň ozdravenie, oddlženie nemocníc a nastavenie transparentných, zákonom určených pravidiel poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom a \"samozrejme lepšie pracovné podmienky pre pracovníkov v oblasti zdravotníctva\".
 

Vyberte región

mark